Marosvásárhelyi magyar lány nyerte a romániai EU-s fordítóversenyt

Az e-napujsag.ro cikke Kiss Anna sikeréről

Találkoztunk - újra - Kolozsváron

Tavaly ősszel hallottam, hogy tavasszal itthon lesztalálkozó. Teljesen természetes volt, hogy ott leszek. Kb. két nappal a kiírásután elküldtem a jelentkezést. Aztán szedtem össze embereket, bár sokkal többetis lehetett volna (mindenki a maga hibáiból tanul) és péntek hajnalban avonaton örültem a többieknek. Miután nyugtáztuk, hogy mindannyian fent vagyunkés sikerült áttuszkolnunk magunkat a csak félig kinyílt vagonközti ajtón.Megérkeztünk Kolozsvárra és ott töltöttük a hétvégénket. És akkor én most elmesélem, hogy milyen volt. 

Erdélyi referensek

A referens-rendszer önkéntes munkán alapuló motorja az egész alapítványnak. A négy határon túli magyar régióban a referensek hirdetik meg a pályázatot, illetve választják ki minden évben a sikeres pályázókat, akik részt vehetnek a Magyarságismereti Mozgótáborban. Ugyancsak a referens koordinálja a Rákóczi Családi Kör regionális megmozdulásait. Valamennyi referensünk egykori Rákóczi táboros, akik szívvel lélekkel, s saját tapasztalatukból kiindulva dolgoznak azért, hogy a mozgótábor illetve a Rákóczi Családi Kör valódi közösséget, s életre szóló meghatározó, útnak indító élményt nyújtson a fiataloknak.

II. Gyergyói Rákóczi Café

December 21, délután 3 óra, 17 ember, Gyergyószentmiklós. Rákóczi feeling :D

Gyergyói Rákóczi Café

Mindannyian nagy örömmel, és lelkesedéssel fogadtuk a hírt, hogy megfog alakulni a Gyergyói Rákóczi Café, és már alig vártuk, hogy eljöjjön november 27. az első találkozó napja.

II. Gyergyói Rákóczi Café (felhívás)

Hol és mikor? :)

Gyergyói kistalálkozó

FIGYELEM! FIGYELEM! Közhírré tétetik, hogy az Úrnak 2010. esztendejében, november havának 27. napján, szombaton, rákóczis kistalálkozóra kerül sor Gyergyószentmiklóson mindazoknak a rákóczisoknak, akik az elmúlt 17 évben részt vettek a Gyergyói-medencéből (Gyergyószentmiklós, Remete, Ditró, Szárhegy, Borzont, Alfalu, Csomafalva, Újfalu, Kilyénfalva, Tekerőpatak, Vasláb) a Magyarságismereti Mozgótáborban. A kistalálkozó célja, hogy összekovácsolja a gyergyói rákóczisokat és elinduljon a Gyergyói Rákóczi Café [a budapesti mintájára:)], ahol gyakrabban összeülhetünk mi, a gyergyói régióban tanuló, dolgozó, élő rákóczisok a RCsK-ös teendők megbeszélésére, a gyergyói ebédprogram továbbfejlesztésére, és hogy segíthessünk egymásnak, akár személyes gondjaink megoldásában. Jelentkezési határidő: 2010. november 21.

Pályázati felhívás Erdély 2010

Beküldési határidő: 2010. március 28.
Értesítés a pályázat elbírálásáról: 2010. május 2.
Sok sikert kívánnak az erdélyi referensek!

Mit is gondol az erdélyi magyarság?

Munka, munka és munka ez egy átlagos erdélyi ember élete. Csak azért, hogy túl éljük a szürke mindennapokat. Vesztésre állunk a civilizáció alján, nincsenek kiaknázandó lehetőségek, és nem tudunk haladni a rohanó világgal. Továbbra is ebben az irányban lesz a fejlődés? Vajon meg változik-e az életünk? Talán „gazdagabb” lesz a székely?... és ha igen akkor miben? Elgondolkodtató, súlyos és fontos kérdések, de csak a jövő tudja a választ. Nézzünk kicsit bele azokba a bizonyos szürke hétköznapokba… Mi is történik a jelenben?

Egy kis történet... hogy rólunk is leguruljon az első szürke pont...

A foltmanók kicsi, fából készült emberkék voltak. Mindannyian Éli fafaragómester keze alól kerültek ki. A mester mûhelye messze fent a hegyen állt, ahonnan szép kilátás nyílt a foltmanók kicsiny falujára. Mindegyik manó másmilyen volt. Egyiknek nagy volt az orra, a másiknak a szája. Némelyek magasak voltak, mások pedig alacsonyak. Egyesek kalapot hordtak, míg mások kabátot viseltek. Két dolog azonban közös volt bennük: ugyanaz a fafaragó készítette õket és ugyanabban a faluban laktak. Aranyos kis történet, olvassátok tovább!