MagyarSzó: Festettek, szeretetből

<span style="font-size: 12px; line-height: 18px; font-family: Georgia, 'Times New Roman', Times, serif" class="Apple-style-span">Több száz méternyi kerítést, padot festett le a hétvégén csaknem száz önkéntes fiatal Hajdújáráson. A II. Rákóczi Ferenc Alapítvány második alkalommal szervezett a Délvidéken találkozót, ezúttal, mint azt a szervezőtől, Korom Máriától megtudtuk, úgy döntöttek nyitnak a külvilág felé: önkéntes munkával segítenek ott, ahol arra szükség van. </span>

Hajdújárásra esett a választás, ahol az iskolától szállást kaptak a tornateremben, a helyi közösségtől helyiséget, ahol ehettek, főzhettek. A festéket és a munkaerőt ők maguk hozták, hét különböző országból érkeztek a fiatalok: Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről, Magyarországról, Horvátországból, Lengyelországból, a festésben pedig természetesen segítettek a délvidéki rákóczisok is. Szombaton, egy délelőtt alatt kifestették az iskolát körbevevő kerítést, valamint megújult a hajdújárási focipálya lelátója és kerítése is.

A fiatalok pénteken érkeztek a táborba, aznap este táncház és a Juhász zenekar szórakoztatta őket. Szombaton délután az önkéntességről, a társadalmi szerepvállalásról tartottak kerekasztal beszélgetést, amelyben részt vett Ronyec Viktor, Maurer Oszkár, Kónya Oszkár, akik az önkéntes munkáról, annak módjairól (cserkészek Szerémségben, önkéntes munka a világban) beszélgettek a fiatalokkal, akik ezúttal 16 és 25 év közöttiek voltak.
Vasárnap a helyi templomban tartották meg az 1956-os megemlékezést.
A Rákóczi Magyarságismereti Mozgótáborba egyébként 18 éves korig lehet jelentkezni, itt kötődnek az akár egy életre szóló barátságok is, amelyek később ilyen és ehhez hasonló rendezvények megálmodói is. Ebbe a táborba általában lehajtott fővel érkeznek a fiatalok, s a 16 napos táborozás végén emelt fővel, magabiztosan távoznak: Tudják, attól, hogy kisebbségi sorsban élnek nem kevesebbek, de nem is többek másoknál.

Írta: Tómó Margaréta

Forrás: http://www.magyarszo.com/fex.page:2011-10-24_Festettek_szeretetbol.xhtml 

Hozzászólások

Remek cikk egy remek

Remek cikk egy remek napról!:)