Testvéralapítványunk - Canadian Rakoczi Foundation

A kanadai Rakoczi Foundation es a II. Rákóczi Ferenc Alapítvány a Kárpát-medencei Fiatalokért alapítvány szoros együttműködéssel, testvéralapítványként dolgoznak egymással. Közös céljuk a kárpát-medencei fiatalság felemelése, megerősítése. A Rákóczi Magyarságismereti Mozgótábort a kanadai Rakoczi Foundation indította el 1994-ben. Kanadai honlapunk sok sok táboros képpel itt található: www.studentswithoutboundaries.org

A kanadai Rakoczi Foundation-ról


A Rákóczi Szövetség 1953-ban alakult, hogy megőrizze a magyar kultúrát Kanadában és ezáltal szolgálja a kanadai magyar közösséget. A Szövetség alapító elnöke Korponay Miklós volt, aki azt a célt tűzte ki, hogy e jótékonysági szervezet a kanadai magyarok kulturális igényeit képviselje, őrizze az egyesületek közti barátságos egyensúlyt és együttműködést. 168 különböző magyar egyesület, beleértve a történelmi egyházakat, írta alá az együttműködési szerződést világszerte, de főképpen az Egyesült Államokban és Kanadában, ami ma is érvényben van.


1976-ban, egy név változás után, a Szövetségből Rákóczi Alapítvány lett. Azóta az Alapítvány fő célkitűzése “a magyarságtudat fenntartása a magyar származású ifjúságban világszerte”, a magyar diákok támogatásán keresztül. Az Alapítvány ösztöndíjakkal, adományokkal és egyetemi konferenciák rendezésével segíti előre a magyar kultúra iránti érdeklődést és annak tanulmányozását az ifjúságban.

Az Alapítvány 1955 és 1975 között több könyvet adott ki híres magyarok életrajzával és más kulturális témájú könyvet, úgy magyarul mint angol nyelven. Leghíresebb angol nyelvű kiadása az Alapítványnak a “Spirit of Hungary”, mely háromszor lett újra nyomtatva és több mint 15,000 példány kelt el belőle. 

Az Alapítvány támogatást nyújtott a magyar kultúrával és nyelvvel kapcsolatos rádió-televízió programok létrehozására, fenntartására és fejlesztésére. Az Alapítvány emberséges munkája gondoskodik azokról, akik létszükség esetében találják magukat természetes csapások révén, Kanadában és Magyarországon és általában az elcsatolt részeken. Több mint ezer egyéni kanadai támogatója van az Alapítványnak.

A Rákóczi Mozgótábor 1994-ben indult, a Rákóczi Alapítvány irányítása és támogatása alatt. A táborban kb. 135-140 magyar diák találkozik, 4 kelet-európai Magyarországgal határos országból, ahol kulturális kisebbségben élnek. Minden év júliusában 17 napot töltenek együtt magyarországi kőrutazáson. Így Magyarország jelenlegi határain kívül élő magyar diákok tanulhatnak egymástól, előadásokat hallgathatnak a magyar nyelvről, történelemről, irodalomról, népi hagyományokról, építészetről és a demokratikus intézmények alapításáról. A Rákóczi Mozgótáboron résztvevő diákok tisztán látják, hogy fontos feladat vár rájuk környezetük szellemi újjáépítésében. A tábor célja a kölcsönös megértés és a remény terjesztése.

Mint kanadai magyarok, mi bizalommal gondoljuk, hogy be tudjuk mutatni, milyen képpen működik a kulturális sokszerűség és a különbségeknek békés elfogadása. Kiváltságosnak érezzük, hogy nekünk megadatott a lehetőség ennek a jó hírnek terjesztésére. 2006-ig több mint 1,700 vesz részt a Mozgótáborban, köszönet a bőkezű adakozóknak világszerte, de főleg Kanadában és az Egyesült Államokban. 2003-ban ünnepelte a 10-ik sikeres évfordulóját a Rákóczi Mozgótábor.

Miután a diákok részt vettek a táborban, egy oklevelet kapnak, mely kijelenti azt, hogy a résztvevő a Rákóczi Családi Körnek a tagja. Ez a Kör azért volt létesítve, hogy a hovatartozásukat biztosítsa, a baráti kapcsolatok fenntartását elősegítse. Anyagi segélyt nyújt az Alapítvány azoknak a diákoknak, akik középiskola után tovább szeretnének tanulni, de anyagilag erre nincs lehetőségük. Az Alapítvány fő rendezvényne a Rákóczi Bál, mely minden év januárjában van megtartva, melynek teljes bevétele a tábort segíti.